El mes de febrer de 2016 es va publicar el Reial Decret 56/2016, de 12 de febrer, pel qual es transposava la Directiva 2012/27/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d’octubre de 2012, relativa a l’eficiència energètica, pel que fa referència a auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i auditors energètics i promoció de l’eficiència del subministrament d’energia.
L’objecte d’aquell reial decret era l’establiment d’un marc normatiu que desenvolupés i impulsés actuacions dirigides a la millora de l’eficiència energètica d’una organització, a la promoció de l’estalvi energètic i a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que permetessin contribuir als objectius de la Unió Europea en matèria d’eficiència energètica.
L’àmbit d’aplicació per a les auditories energètiques era per a:
I també per als grups de societats, definits segons el que s’estableix a l’article 42 del Codi de Comerç, que, tenint en compte las magnituds agregades de totes las societats que formen el grup consolidat, compleixin amb els esmentats requisits de gran empresa.
Quedaven excloses de l’àmbit d’aplicació les microempreses, petites i mitjanes empreses (PYMES), d’acord amb el títol I de l’annex de la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió, de 6 de maig de 2003, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses.
Per tant, les grans empreses o grups de societats incloses a l’àmbit d’aplicació, s’havien de sotmetre a una auditoria energètica cada quatre anys a partir de l’entrada en vigor del reial decret, i presentar els resultats de la primera auditoria energètica abans del 13 de novembre de 2016. Posteriorment, es va aprovar un termini extraordinari fins el mes de febrer de 2017.
Així doncs, el proper mes de novembre de 2020 es compleix el nou termini per a realitzar la següent auditoria ja que es compleixen els 4 anys des de la presentació dels resultats de la primera.
Com a alternativa, les empreses o grups de societats obligades podran aplicar un sistema de gestió energètica o ambiental (ISO, UNE), certificat per un organisme independent segons les normes europees o internacionals corresponent, sempre que el sistema de gestió inclogui una auditoria energètica realitzada conforme a las directrius mínimes que s’indiquen a l’apartat 3 de l’article 3.
Les auditories energètiques hauran de ser realitzades per auditors energètics degudament qualificats i acreditats.
Des de DEPLAN li oferim la nostra experiència i el personal acreditat necessari per a dur a terme les auditories energètiques segons el que estableix el RD 56/2016, o bé la implantació de Sistemes de Gestió Energètica o Ambiental segons ISO50001 y ISO14001 respectivament.