Des de l'any 2015 (any d'aprovació de l'estructura d'alt nivell de les normes ISO) el coneixement sobre el canvi climàtic, les causes i les conseqüències ha augmentat considerablement. Després d'abundants estudis i conferències, es va aprovar la “ Declaració de Londres ” per combatre el canvi climàtic a través de les normes ISO, aquesta va ser aprovada per tots els Organismes Membres d'ISO a l'Assemblea General de 2021 i va definir el compromís d'ISO per assolir l'agenda climàtica global per al 2050, així com promoure la consciència del paper que poden exercir les normes ISO en la lluita contra el canvi climàtic.
El 22 de febrer del 2024, es va publicar oficialment un comunicat sobre la incorporació d'aquestes consideracions del Canvi Climàtic a les Normes de Sistemes de Gestió per part d'IAF i ISO conjuntament, les quals des del 23 de febrer del 2024 ja es troben en vigor i dicten els canvis següents:
4.1 Comprendre l'organització i el context:
A més de determinar les qüestions externes i internes rellevants per al seu propòsit, les organitzacions ara hauran d'avaluar si el canvi climàtic és un tema rellevant que afecta la seva capacitat per assolir els resultats previstos del sistema de gestió.
4.2 Comprendre les necessitats i expectatives de les parts interessades:
S'hi afegeix una nota que destaca que les parts interessades pertinents poden tenir requisits relacionats específicament amb el canvi climàtic.
Aquests canvis s'han inclòs a l'Estructura Harmonitzada, de les normes, a l'Apèndix 2 de l'Annex SL.
Data d'aplicació: Des del 23 de febrer de 2024 s'està revisant aquest canvi a les auditories dels sistemes de gestió d'aquest any 2024.
Les empreses han de revisar i actualitzar els sistemes de gestió per garantir el compliment dels nous requisits introduïts per l'esmena.
La inclusió d'aspectes relacionats amb el canvi climàtic i la sostenibilitat requereix que les organitzacions considerin com les seves operacions impacten en el medi ambient i prenguin mesures per reduir-ne l'empremta ecològica.
Pel que fa a la Gestió de la Qualitat cal tenir en compte els efectes del canvi climàtic per complir amb la satisfacció dels seus clients i amb els requisits de qualitat dels seus productes o serveis.
Pel que fa a la Gestió de la Seguretat i Salut en el Treball, el canvi climàtic pot comportar nous riscos o incidències laborals relacionats amb el canvi en la gestió de l'estrès tèrmic, la radiació solar, la contaminació atmosfèrica, els accidents industrials greus, els fenòmens meteorològics. extrems, l'augment de les malalties transmeses per vectors i la major exposició als productes agroquímics.
Per a la Gestió Ambiental , la lògica cap a aquesta esmena permet ampliar l'enfocament tradicional de la gestió ambiental per incloure consideracions relacionades amb el canvi climàtic, per exemple: Foment del càlcul i gestió de la petjada de carboni, declaracions sobre crèdits de carboni, i necessitat més aigua per regar els arbres. Foment denergia subministrada per empreses proveïdores denergia procedents de fonts renovables. Substitució de primeres matèries o consideració del disseny ecològic de productes per reduir l'impacte en el canvi climàtic.
Des de DEPLAN estem a la vostra disposició per realitzar tot l'assessorament i suport necessari per gestionar aquests canvis en la vostra organització.