Como tots els anys, i durant el primer trimestre, s’han de dur a terme una sèrie de tràmits obligatoris en matèria de medi ambient que suposen per a les empreses l’elaboració i presentació d’una documentació específica davant l’Autoritat Ambiental competent, que pot ser diferent en funció de la Comunitat Autònoma.
A continuació els resumim. Per a més informació, pot enviar-nos les seves consultes a info@deplan.es.
Les activitats afectades pel registre E-PRTR (Annex I del RD 508/2007) han d’informar, abans del 28 de febrer, de les seves emissions anuals a l’aire, l’aigua, al sòl i sobre generació de residus i emissions difoses, d’una sèrie de substàncies contaminants especificades a l’esmentat Reial Decret.
En algunes CCAA, como Castella – La Manxa i Catalunya, la data màxima de presentació és el 31 de març, i només a Catalunya, de l’1 al 30 d’abril per les explotacions ramaderes.
Les instal·lacions en les que es desenvolupin activitats incloses a l’Annex I del Reial Decret 117/2003 (sempre que es realitzin superant els llindars de consum de dissolvent establerts a l’Annex II) hauran de presentar el Pla de Gestió de Dissolvents de l‘any precedent per a comprovar el compliment dels valors límits d’emissió, abans del 31 de març.
A la Comunitat Valenciana la data màxima per aquest tràmit és el 28 de febrer.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
Els gestors de residus que es troben dins l’àmbit d’aplicació de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats, hauran de presentar la Memòria Anual de Gestió de Residus, també abans del 31 de març.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
A la Comunitat Valenciana aquest tràmit s’ha de realitzar abans de l’1 de març, i a Andalusia abans del 28 de febrer.
Residus: Memòria anual de residus perillosos
Com a norma general, la Memòria Anual de Residus Perillosos han de presentar-la els productors, els gestors, els agents, els negociants i els transportistes de residus perillosos, independentment de les quantitats generades o gestionades.
No obstant això, des de l’any 2024 algunes CCAA, seguint les propostes acordades pel MITERD, han establert exempcions a la presentació de la memòria por part de certs productors de residus perillosos, como són els casos en els que els productores hagin realitzat la documentació de trasllat de residus mitjançant el registre electrònic estatal e-SIR o altres registres telemàtics autonòmics connectats a aquesta plataforma.
En el cas de Catalunya, els productors no industrials de residus perillosos que hagin realitzat tota la seva documentació de trasllat de residus a través de l’aplicatiu SDR queden exempts de presentar aquesta memòria. No obstant això, les activitats industrials continuen tenint l’obligació de presentar la Declaració anual de residus industrials (DARI), tant si generen residus perillosos com residus no perillosos i independentment de la plataforma de gestió documental utilitzada. A més, els gestores de residus també continuen tenint l’obligació de presentar la Declaració anual per a gestors de residus (DARIG). Aquestes obligacions, que estan establertes en normativa autonòmica, continuen vigents i el seu termini de presentació és el 31 de març.
A Andalusia, no obstant això, la normativa autonòmica vigent estableix l’obligació de presentar Memòries anuals de residus tant als productors de residus perillosos como als gestors, agents, negociants i transportistes, independentment de les quantitats generades/gestionades. També existeix obligació de presentar aquestes memòries en els casos dels productors de residus no perillosos de més de 1.000 tones anuals i dels gestors de residus no perillosos. No es contemplen exempcions i en tots els casos, el termini de presentació és abans del 28 de febrer.
A Madrid, és obligatori presentar la memòria per a aquells centres que no hagin tingut cap sortida de residus perillosos durant tot l’any 2023, els que disposin d’Autorització Ambiental Integrada o els que hagin realitzat durant 2023 algun trasllat a l’estranger, abans de l’1 de març.
A Navarra, Ceuta i La Rioja, han de presentar la memòria només els grans productors de residus perillosos, independentment de si han tingut producció durant l’any anterior. Per fer-ho, han de complimentar un model proporcionat per la respectiva administració autonòmica, abans del 28 de febrer.
A Murcia cal presentar una declaració responsable, confirmant que tots els trasllats van ser tramitats telemàticament a través de e-SIR o de que no va haver retirades de residus perillosos durant l’any anterior, abans de l’1 de març.
A Cantàbria només han de presentar les memòries aquells centres productors que hagin tramitat trasllats durant l’any anterior a través de la plataforma autonòmica SIACAN o que hagin realitzat durant aquest període algun trasllat a l’estranger, abans de l’1 de març.
A Castella i Lleó, únicament han de presentar la memòria les empreses que hagin realitzat algun trasllat a l’estranger, abans de l‘1 de març.
Al País Basc, els productors de residus perillosos que no tinguin una Autorització Ambiental Integrada no hauran de presentar la Memòria de Residus en el termini establert.
A Aragó, Astúries, Castella - La Manxa, Extremadura, Galícia, Illes Baleares, Illes Canàries, València i Melilla, els Productors de Residus perillosos no tenen que presentar Memòria Anual de Productor de Residus Perillosos.
Els productors de producte, que han d’estar inscrits en la secció d’envasos del Registre de Productors de Producte - Secció envasos del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), o els seus representants autoritzats, han de que reportar, abans del 31 de març, la informació corresponent als envasos que hagin introduït al mercat en cada any natural.
El reporti d’informació es realitza a través de la seu electrònica del MITERD.
Existeix la possibilitat de realitzar una declaració d’envasos simplificada en els casos de productors de menys de 15 tones anuals d’envasos y altres supòsits contemplats en l’article 16.1 del RD 1055.
Els productors de productes que, al llarg d’un any natural, introdueixin al mercat una quantitat d‘envasos igual o superior a les següents quantitats, estan obligats a aplicar un pla empresarial de prevenció i ecodisseny amb caràcter quinquennal:
• 250 tones, si es tracta exclusivament de vidre
• 50 tones, si es tracta exclusivament d’acer
• 30 tones, si es tracta exclusivament d’alumini
• 20 tones, si es tracta exclusivament de plàstic
• 20 tones, si es tracta exclusivament de fusta
• 15 tones, si es tracta exclusivament de cartró o materials compostos
• 300 tones, si e tracta de varis materials i cadascun d’ells no supera, de forma individual, les quantitats anteriors
Els PEPE podran ser elaborats de forma individual pels productors de producte, o a través dels SCRAP en els quals participin.
Els productors de producte han de realitzar el seguiment anual dels seus plans i tenir en compte que, en el termini de tres mesos després de la finalització, hauran de remetre un informe relatiu al seu grau de compliment a la CCAA on tinguin establerta la seva seu social.
Donat que els primers PEPEs s’han establert en 2024 i la seva durada és de 5 anys, durant aquest any els productors sols hauran de realitzar el seguiment, no sent necessària encara la presentació de resultats.
Les activitats generadores de més de 10 tones anuals de residus perillosos han d’elaborar internament un Pla de Minimització de Residus Perillosos.
Cada 4 anys hauran d’informar dels resultats obtinguts derivats de l’aplicació del Pla a les CCAA on estigui ubicat el centre productor. Els primers informes de resultats dels Plans de minimització es presentaran davant de l’administració l’any 2026.
No estan obligats a realitzar aquests plans:
• Els productors que generin menys de 10 tones/any
• Les empreses de instal·lació i manteniment
• Els productors que disposin de certificació EMAS o altre sistema equivalent que inclogui mesures de minimització de residus perillosos, fent constar la informació corresponent a la declaració ambiental validada.
Les Activitats potencialment contaminadores del sòl d’acord amb el RD 9/2005 (activitats classificades en l’Annex 1 de l’Ordre PRA/1080/2017), han de presentar diferents tipus d’informes de situació (IPS, IS, ISp).
Igualment, els propietaris de finques on en el passat s’hagi desenvolupat alguna activitat potencialment contaminant del sòl, hauran de presentar un informe de situació (IS).
El contingut i la periodicitat amb que els informes de situació han de ser remesos s’ha de consultar amb l’òrgan competent de cada comunitat autònoma.