Com tots els anys, i durant el primer trimestre, s’han de dur a terme una sèrie de tràmits obligatoris en matèria de medi ambient que suposen per a les empreses l’elaboració i presentació d’una documentació específica davant l’Autoritat Ambiental competent, que pot ser diferent en funció de la Comunitat Autònoma.
A continuació els resumim. Per a més informació, pot enviar-nos les seves consultes a info@deplan.es.
Les activitats afectades pel registre E-PRTR (Annex I del RD 508/2007) han d’informar, abans del 29 de febrer, de les seves emissions anuals a l’aire, l’aigua, al sòl i sobre generació de residus i emissions difoses, d’una sèrie de substàncies contaminants especificades a l’esmentat Reial Decret.
En algunes CCAA, com Castella - la Manxa i Catalunya, la data màxima de presentació és el 31 de març, i només a Catalunya, de l’1 al 30 d’abril per les explotacions ramaderes.
Les instal·lacions en les que es desenvolupin activitats incloses a l’Annex I del Reial Decret 117/2003 (sempre que es realitzin superant els llindars de consum de dissolvent establerts a l’Annex II) hauran de presentar el Pla de Gestió de Dissolvents de l‘any precedent per a comprovar el compliment dels valors límits d’emissió, abans del 31 de març.
A la Comunitat Valenciana la data màxima per aquest tràmit és el 29 de febrer.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
Els Productors de Residus Perillosos han de presentar una memòria anual (Llei 7/2022) abans de l’1 de març. En algunes CCAA queden alliberats de la presentació aquells productors que generin menys de 10 Tn anuals i s’ha de confirmar abans en cada cas a la web corresponent de cada CCAA. La data límit també és aconsellable confirmar-la perquè, per exemple, a Catalunya la presentació es pot fer fins el 31 de març.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
En algunes CCAA, como per exemple Castella - la Manxa i la Comunitat Valenciana, on la documentació relativa als trasllats de residus perillosos es presenta utilitzant plataformes telemàtiques, i l’administració competent disposa d’aquesta informació de producció de residus perillosos, la memòria anual de productors de residus perillosos no s’ha de presentar. També és convenient confirmar-ho prèviament en cada cas a la web corresponent de cada CCAA.
Els gestors de residus que es trobin dins de l’àmbit d’aplicació de la Llei 7/2022, de 8 de abril, de residus i sòls contaminats, hauran presentar la Memòria Anual de Gestió de Residus també abans de l'1 de març.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
A Andalusia aquest tràmit s’ha de realitzar abans del 29 de febrer, i a Catalunya abans del 31 de març.
Després de l’entrada en vigor del RD 1055/2022, els productors de productes envasats han de registrar-se al Registre de Productors de Producte - Secció envasos habilitat a la Seu Electrònica del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD).
A partir d’aquest any, la Informació Anual d’Envasos s’haurà de presentar a través de la Seu Electrònica del MITERD, abans del 31 de març.
A més, si s’està adherit a un Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), s’ha d’informar al mateix abans del 29 de febrer.
En virtut del que recull el RD 1055/2022, els productors de productes que, al llarg d’un any natural, introdueixin al mercat una quantitat d‘envasos igual o superior a les següents quantitats, estan obligats a aplicar un pla empresarial de prevenció i ecodisseny amb caràcter quinquennal:
Els productors de producte han d’aplicar aquests plans a partir de l’any següent en el qual es superin aquests llindars, per tant els primers plans a elaborar seran 2024-2028.
Els PEPE podran ser elaborar de forma individual pels productors de producte, o a través dels SCRAP en els quals participin.
En el termini de tres mesos després de la finalització del pla, s’ha debe remetre un informe relatiu al seu grau de compliment, adreçat a la CCAA on tinguin la seu social.
Les activitats generadores de més de 10 tones anuals de residus perillosos han de presentar un Pla de Minimització de Residus Perillosos, i cada 4 anys hauran d’informar dels resultats obtinguts derivats de l’aplicació del Pla de Minimització, a la CCAA on estigui ubicat el centre productor. El primer informe de resultats del Pla de Minimització haurà de presentar-se davant de l’administració l’any 2026.
El tràmit es pot realitzar a través de l’aplicatiu web de l’òrgan ambiental de la CCAA o al registre general, segons cada cas.
El RD 9/2005 defineix les Activitats potencialment contaminadores com aquelles activitats industrials o comercials que, ja sigui per la producció, manipulació o emmagatzematge de substàncies perilloses o per la generació de residus, poden contaminar el sòl (activitats classificades a l’Annex 1 de l’Ordre PRA/1080/2017), han de presentar diferents tipus d’informes de situació (IPS, IS, ISp). El contingut i la periodicitat amb la que els informes de situació han de ser remesos seran determinats por l’òrgan competent de les CCAA. És convenient confirmar-ho en cada cas.
Igualment, els propietaris de finques on en el passat s’hagi desenvolupat alguna activitat potencialment contaminant del sòl, hauran de presentar un informe de situació (IS).