El passat 9 d’abril es publicà la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que va entrar en vigor el 10 d’abril de 2022, l’endemà de la seva publicació al Boletín Oficial del Estado.
A l’article 20.6 de l’esmentada llei, i tenint en compte el previst a l’article 23.5.c), el productor de 10 Tn de residus perillosos està obligat a subscriure una assegurança o una altra garantia financera que cobreixi les responsabilitats que es puguin derivar de les seves activitats atenent les seves característiques, perillositat i potencial de risc.
Aquesta garantia, en las condicions i amb la suma que es determinin reglamentàriament, ha de cobrir:
1r Les indemnitzacions degudes per mort, lesions o malaltia de les persones.
2n Las indemnitzacions degudes per danys en les coses.
3r Els costos de reparació i recuperació del medi ambient alterat. Aquesta quantia es determinarà conformement a las previsions de la legislació sobre responsabilitat mediambiental.
Els apartats 1r i 2n, han d’abordar-se mitjançant la subscripció d’una assegurança, o una altra garantia financera equivalent, de responsabilitat civil por danys a tercers.
La garantia financera a constituir per a fer front a l’apartat 3r, ha d’establir-se d’acord amb el previst a la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de responsabilitat mediambiental, i al Reial Decret 2090/2008, de 22 de desembre. Per a determinar la seva quantia es requereix la realització d’una anàlisi de riscos mediambientals (segons s’assenyala en l’article 33.2 del Reial Decret 2090/2008, de 22 de desembre).
Per tant, és obligatori per a tots els productors de 10 tones de residus perillosos, la realització d’una Anàlisi de Riscos Mediambientals que determini la quantia de la garantia financera a constituir per a cobrir els costos de reparació i recuperació del medi ambient alterat.
Quedaran exempts d’haver d’elaborar l’Anàlisi de Riscos Mediambientals aquelles organitzacions que, a més de ser productores de 10 Tn de residus perillosos, estiguessin sotmeses, abans de la publicació de la Llei 7/2022, al que s’estableix a la Llei 26/2007, de 23 d’octubre, de responsabilitat mediambiental, i al Reial Decret 2090/2008, de 22 de desembre, i que ja hagin elaborat la mateixa en els terminis establerts por aquesta altra normativa.
Des de DEPLAN li oferim l’assessorament i recolzament necessaris per a l’elaboració i presentació de l’anàlisi de riscos mediambientals a fi de complir amb la normativa d’aplicació, sempre amb la garantia de qualitat, el coneixement i l’experiència que aporta una Enginyeria i Consultora fundada l’any 1992 i que es regeix amb els estàndards segons la norma ISO 9001 i la norma ISO 14001.