El passat 29 d’octubre, el Govern va aprovar el projecte de Llei de Informació Empresarial sobre Sostenibilitat per a la divulgació de la contribució de les empreses en qüestions mediambientals, socials y de governança, que regula el marc de informació corporativa (ESG), com a transposició de la Directiva (UE) 2022/2464 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de desembre de 2022, sobre Informació Corporativa en Matèria de Sostenibilitat (CSRD) (adoptada i publicada al DOUE el 14 de desembre de 2022). Aquesta directiva exigeix que les empreses proporcionin informes detallats i verificables sobre el seu acompliment en matèria ambiental, social i de governança i obliga a presentar un nou Informe de Sostenibilitat.
És un informe que substituirà a l'EINF (Estat de Informació No Financera) actual y formarà part del Informe de Gestió. S’espera que quedi aprovat pel Congrés i publicat de forma immediata, ja que el termini per a transposar la Directiva CSRD va acabar el 6 de juliol passat. S’estima que afectarà a unes 50.000 empreses, enfront de les 12.000 empreses que estaven implicades per l’anterior Directiva.
L’actual Llei 11/2018 en matèria de informació no financera i diversitat, ja es referia a l’obligatorietat de reportar anualment informació i dades no financeres (EINF), on s’incloïen les emissions de carboni i eles seus respectius plans de reducció, i serà substituïda de manera progressiva segons el tipus d’entitat per la nova Llei, ampliant el ventall d’entitats que hauran de presentar el informe de Sostenibilitat.
L’abast de la Directiva CSRD (i de la nova Llei) és:
• Grans empreses d'interès públic d'acord amb la legislació d'auditoria de comptes i les entitats d'interès públic, d'acord amb la definició de la legislació d'auditoria de comptes, que siguin societats dominants d'un grup gran, segons l'article 49 bis.1 del Codi de Comerç, que superin, en la data de tancament de l'exercici, el número mitjà de 500 empleats durant l'exercici.
• Grans empreses i entitats matrius d’un gran grup. Tant les entitats d’interès públic o privat, incloses les empreses de fora de la UE que cotitzen en un mercat regulat de la UE, com les entitats que no cotitzen i que superen al menys dos del tres criteris següents:
1. 250 empleats de mitjana
2. 50 milions d’euros de volum de negoci
3. 25 milions d’euros de total actiu
• Petites i mitjanes empreses (PYMES) cotitzades. Entitats que compleixen almenys dos dels següents criteris:
1. entre 50 i 250 empleats de mitjana
2. entre 700.000 euros i 50 milions d’euros de volum de negoci
3. entre 350.000 euros i 25 milions d’euros de balanç total
• Empreses de fora de la UE que generin almenys 150 milions d’euros de volum de negoci a la UE i tinguin:
1. al menys una sucursal que generi 50 milions d’euros o més de volum de negoci a la UE) o
2. una filial a la UE que sigui gran entitat o PYME que cotitzi en borsa
A més, s’instarà a les PYMES no cotitzades a publicar informació simplificada, conformement a normes voluntàries proporcionals a les seves necessitats i capacitats.
Les empreses hauran d’incloure al Informe de Sostenibilitat la informació necessària para donar cobertura als tres àmbits ESG, això és, Medi Ambient, Social i Governança. I haurà de ser verificat per una entitat auditora independent.
Els TERMINIS per a l’aplicació dels nous requisits de la CSRD i la nova Llei són:
• Informes a publicar a principis de 2025 (amb les dades de 2024) per a les grans empreses i Entitats d’Interès Públic amb més de 500 empleats (que ja estan subjectes a l’actual normativa)
• Informes a publicar a principis de 2026 (amb les dades de 2025) per a les grans empreses sota la “nova CSRD” basant-se en els estàndards de reporti transversals adoptats per la CE el juliol de 2023 i els sectorials que s’haurien d’haver adoptat a finals de juny de 2024 (pendent de confirmació amb l’aprovació de la nova Llei)
• Informes a publicar a principis de 2027 (amb les dades de 2026) per a les PYMES que cotitzen en borsa, a menys que optin por aplicar l’ajornament de dos anys, amb justificació, i basant-se en els Estàndards Europeus d’Informació sobre Sostenibilitat (ESRS) de PYMES que cotitzen en borsa, l’adopció dels quals per la CE estava prevista per a finals de juny de 2024
• Informes a publicar a principis de 2029 (amb les dades de 2028) per a les entitats no pertanyents a la UE que compleixin las condiciones de la CSRD esmentades
Es recomana aleshores a les empreses que hagin d’adaptar-se a la nova normativa començar ja la preparació del seu primer Informe de Sostenibilitat, iniciant el més aviat possible els estudis de doble materialitat i per mitjà de GAP Analysis, donada la complexitat i la informació a emplenar amb els nous estàndards i els plans d’actuació que, sens dubte, hauran d’executar-se a curt termini.
Des de DEPLAN li oferim la nostra experiència i el personal tècnic especialitzat per dur a terme aquesta adaptació als nous requisits de la Directiva CSRD i la nova llei, donant compliment a totes les obligacions que aquesta normativa estableix respecte als nous Informes de Sostenibilitat.
En aquest sentit i com ajuda a complir amb aquestes obligacions en aquesta àrea de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, els serveis que DEPLAN ofereix són:
• Compliment de la normativa ambiental: Llicències/Autoritzacions Ambientals, Avaluació d’Impacte Ambiental, Anàlisi de Risc Ambiental (ARMA), Residus, Envasos, Aigües Residuals, Emissions a l’Atmosfera, Soroll, Olors
• Millors Tècniques Disponibles (MTD): assessorament per a la incorporació de MTD’s en les autoritzacions ambientals integrades
• Sistemes de gestió segons estàndard ISO: Recolzament en la implementació i comunicació de millors pràctiques: ISO 14.001, ISO 50.001, ISO 45.001, ISO 9.001, etc
• Petjada de Carboni: Càlcul i verificació de la petjada de carboni de les organitzacions i dels productes (abast 1, 2 i 3)
• Cadena de subministrament sostenible: Assessorament en la inclusió d’aspectes ESG en la gestió de la cadena de subministrament. Anàlisi de Cicle de Vida dels productes (ACV)
I també assessorament a través de col·laboradors especialistes sobre com abordar:
• Anàlisi de riscos de canvi climàtic: Identificació i quantificació de riscos i oportunitats del canvi climàtic
• Plans de descarbonització: desenvolupament d’estratègies per a aconseguir emissions netes zero, incloent-hi iniciatives de compensació i reducció
• Objectius d’emissions SBTIs: Establiment d’objectius de reducció d’emissions en línia amb els objectius de Science-Based Targets Initiative (SBTi).
Pot enviar-nos les seves consultes a info@deplan.es.