L’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, España Circular 2030, del Ministeri de Transició Ecològica y Repte Demogràfic (MITERD), determina les bases per a impulsar un nou model de producció i consum en el que el valor de productes, materials i recursos es mantingui a l’economia durant el major temps possible, alhora que es redueixi al mínim la generació de residus i s’aprofitin amb el major abast possible els que no es poden evitar.
D’altra banda, dins d'aquesta Estratègia i els seus corresponents plans d’actuació, s’inclouen, com una de les relacionades amb el tancament del cercle, les matèries primeres secundàries.
Las mesures proposades por l’eix d’actuació “Matèries primeres secundàries” van encaminades a garantir la protecció del medi ambient i la salut humana, reduint l’ús de recursos naturals no renovables i reincorporant en el cicle de producció els materials continguts en los residus com matèries primeres secundàries.
La derogada Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats ja va incorporar al nostre ordenament jurídic els conceptes de “subproducte” y “fi de condició de residu”, que contribueixen a delimitar l’aplicació del règim jurídic dels residus i a desenvolupar l’eix d’actuació de Matèries primeres secundàries.
Seguint les pautes d’aquesta regulació, i de la Directiva Marc de residus, la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que va entrar en vigor l’abril del any passat, recull en els seus articles 4 i 5 aquests conceptes, i aprofita per regular els procediments mitjançant els quals poden aplicar-se.
Una substància o objecte resultant d’un procés de producció, la finalitat del qual no sigui la producció d’aquesta substància o objecte, es pot considerar un subproducte quan es compleixin, simultàniament, les següents condicions:
Les Comunitats Autònomes avaluen i autoritzen com a subproducte les substàncies o objectes que tinguin origen en una instal·lació productora ubicada en el seu territori, o en una altra comunitat autònoma previ informe favorable d’aquesta, sempre que es destinin a una activitat o procés industrial concret en el territori de la pròpia comunitat autònoma.
És molt important tenir en compte que aquestes autoritzacions tenen validesa, únicament, per l’ús autoritzat del subproducte a l’activitat o procés industrial de destí.
Determinats tipus de residus, que hagin estat sotmesos a una operació de valorització, inclòs el reciclat, podran deixar de ser considerats como a tals, sempre que es compleixin totes les condicions següents:
Les Comunitats Autònomes, a petició del gestor de residus, podran incloure en l’autorització que concedeixin conforme a l’article 33 de la Llei 7/2022 de residus (autorització d’operacions de recollida i tractament de residus), que un residu valoritzat en una instal·lació ubicada al seu territori deixi de ser residu perquè sigui usat en una activitat o procés industrial concret ubicat en aquesta mateixa comunitat autònoma, o bé en una altra comunitat autònoma previ informe favorable d’aquesta última.
A més, actualment el MITERD ha publicat una sèrie d’ordres ministerials per establir els criteris de declaració de subproducte o fi de condició de determinats residus, amb l’objectiu de donar major garantia jurídica als mateixos, així com una harmonització en tot el territori nacional.
En concret, s’han publicat ordres ministerials de declaració de subproducte, en l’àmbit agroalimentari principalment, i de fi de condició de residu per l’oli usat, fuel procedent de residus MARPOL, paper i cartró recuperat o el cautxú granulat y pols de cautxú procedent del tractament de residus de pneumàtics fora d’ús.
També existeixen projectes d’ordre ministerial per al plàstic, biodièsel a partir d’oli usat, mescles bituminoses generades en la demolició de ferms i els residus de formigó.
Les ordres ministerials per a la fi de condició de residus inclouen en general, i d’una manera molt sintètica, una sèrie de condicions que es descriuen a continuació:
Des de DEPLAN li oferim l’assessorament i recolzament necessaris per a la consultora d’obtenció de la fi de la condició dels seus residus, sempre amb la garantia de qualitat, el coneixement i l'experiència que aporta una Enginyeria i Consultoria fundada l’any 1992 i que es regeix amb els estàndards segons la norma ISO 9001 y la norma ISO 14001.